Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Multimedia Super Corridor(MSC) Apa pendapat anda?


Moderator

Status: Offline
Posts: 456
Date:
Multimedia Super Corridor(MSC) Apa pendapat anda?
 


Malaysia Multimedia Super Corridor(MSC) telah dilancarkan pada 1 Ogo 1996 dan adalah bertujuan untuk pencapaian tertinggi pertumbohan multimedia/IT , dimana syarikat-syarikat adalah di jemput untuk memasuki bidang Pembangunan Penyelidikan dan Kajian dalam MSC dengan tujuan memberi perkhidmatan multimedia/IT bagi kegunaan global.

KERAJAAN MALAYSIA MENJANJIKAN, DIBAWAH ' BILL OF GUARANTEES , BAHAWA INTERNET TIDAK AKAN DI SEKAT (INTERNET CENSORSHIP) DENGAN INI AKAN MEMBENARKAN SYARIKAT MSC TO MENERIMA , MEMPROSES AND MENGHANTAR DATA SECARA BEBAS TANPA GANGGUAN.

MSC adalah visi bagi salah satu perkembangan ekonomi bagi masa depan dan keutamaan telah diberikan bagi maksud untuk mencapai matlamat ( PADA MASA MULA MSC DIUJUDKAN ).Apa yang berlaku sekarang , AKSES KE WEBSITE-WEBSITE YANG TERTENTU TELAH DISEKAT.

PIHAK YANG BERKUASA SEPATUTNYA TIDAK BLOK AKSES KE INTERNET, TETAPI LEBIH TERTUMPU KEPADA MENDAKWA MEREKA YANG TERLIBAT MEMPROMOSI PENIPUAN DAN BERKEMPEN UNTUK MENDIDIK ORANG AWAM MENGENAI RISIKO ON-LINE.

BILA KAH MASA RAKYAT AKAN PANDAI JIKA DI LAYAN MACAM BUDAK-BUDAK KECIL ?
INI TAK BOLEH ITU TAK BOLEH. KALAU TAK IKUT AKAN DI HUKUM. H

Attachments
__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 456
Date:
 

Principles of Freedom of Access to Information via the Internet Access to the Internet and all of its resources should be consistent with the United Nations Universal Declaration of Human Rights and especially Article 19:

PERLEMBAGAAN BANGSA-BANGSA BERSATU
United Nations Universal Declaration of Human Rights and Article 19:


Semua orang berhak untuk mempunyai kebebasan pendapat dan bersuara: hak ini termasuk kebebasan untuk memegang pendapat tanpa gangguan untuk memperolehi dan memberi maklumat dan buah fikiran menerusi media tanpa apa-apa sempadan.

Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.


Internet yang mempunyai keistimewaan berhubung secara global , melalui hak ini hendaklah di nikmati oleh semua. Akses sepatutnya tidak di syaratkan kepada apa bentuk ideologi, politik, keagamaan atau sekatan ekonomi.

The global interconnectedness of the Internet provides a medium through which this right may be enjoyed by all. Consequently, access should neither be subject to any form of ideological, political or religious censorship, nor to economic barriers.


Attachments
__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 1119
Date:
 

asalamualaikum
pada pendapat saya lah, kalau akses dari ISP malaysia disekat, gunalah ISP dari Norway contohnya. ISP luar negara mana ada sekat-sekat. kalau korang ada nampak AKAI AKU atau AKAI PC masuk dalam ruangan ni dari ISP Norway bermakna aku guna ISP luar negara tapi connect dengan gprs telekomunikasi tempatan. sekarang banyak cara nak masuk, mana boleh sekat-sekat...ini baru dikatakan MULTIMEDIA SUPER CORIDOR. Boleh masuk dari koridor lain. kalau login SC tak boleh masuk juga selepas kes Amir tu selesai, bermakna akses menerusi ISP malaysia telah disekat oleh kerajaan. jadi, guna alternatif lain yang membolehkan korang semua akses menerusi ISP luar negara yang menggunakan infrastruktur telekomunikasi tempatan sebagai bridge atau jambatan. mungkin itu yang dimaksudkan oleh CFO dalam updates kelmarin di mana sapa-sapa pun tak kan boleh halang untuk akses ke website SC kalau betul caranya. tapi kena daftar lah dengan penyedia ISP Norway tu, kalo nak daftar pastikan software yang korang pakai tu original dan produk yang berdaftar, bukan cetak rompak, bukan free dan bukan trial punya. sebab yang di daftar tu Full Version dan software tu tertakluk di bawah privacy dan term condition pengeluar serta rangkaian ISP yang compatible dengannya.

__________________


Moderator

Status: Offline
Posts: 456
Date:
 

http://ms.wikipedia.org/wiki/Jenayah_siber

Perlukah internet dikawal selia

Pengawal seliaan bahan-bahan media dan cetak adalah satu praktis yang sudah lumrah di negara membangun dan juga di kebanyakan negara maju. Dengan perkembangan Internet, timbullah tanda tanya sama ada Internet harus dikawal selia atau tidak.

Namun pihak kerajaan Malaysia mengambil langkah yang positif untuk tidak menapis dunia siber. Ini termaktub dalam rang undang-undang jaminan yang dijanjikan oleh kerajaan Malaysia dengan syarikat-syarikat Koridor Raya Multimedia. Seksyen 3(3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 juga mengisytiharkan bahawa tiada suatu pun peruntukan di bawah akta tersebut yang membenarkan sebarang penapisan maklumat berlaku.

Prinsip ini adalah berdasarkan pendapat bahawa pengawalan maklumat hanya akan memberikan kesan yang negatif kepada perkembangan teknologi komunikasi yang canggih ini.



Attachments
__________________


Newbie

Status: Offline
Posts: 9
Date:
 

Saya rasa elok jugak kita dapatkan pandangan pihak yang arif tentang undang-undang, saya yakin ada di antara kita yg mmg arif berkenaan hal-hal sebegini. Sekurang-kurangnya kita akan tahu di mana hak kita sebagai manusia.

__________________


Junior Member

Status: Offline
Posts: 10
Date:
 

akai pc wrote:

asalamualaikum
pada pendapat saya lah, kalau akses dari ISP malaysia disekat, gunalah ISP dari Norway contohnya. ISP luar negara mana ada sekat-sekat. kalau korang ada nampak AKAI AKU atau AKAI PC masuk dalam ruangan ni dari ISP Norway bermakna aku guna ISP luar negara tapi connect dengan gprs telekomunikasi tempatan. sekarang banyak cara nak masuk, mana boleh sekat-sekat...ini baru dikatakan MULTIMEDIA SUPER CORIDOR. Boleh masuk dari koridor lain. kalau login SC tak boleh masuk juga selepas kes Amir tu selesai, bermakna akses menerusi ISP malaysia telah disekat oleh kerajaan. jadi, guna alternatif lain yang membolehkan korang semua akses menerusi ISP luar negara yang menggunakan infrastruktur telekomunikasi tempatan sebagai bridge atau jambatan. mungkin itu yang dimaksudkan oleh CFO dalam updates kelmarin di mana sapa-sapa pun tak kan boleh halang untuk akses ke website SC kalau betul caranya. tapi kena daftar lah dengan penyedia ISP Norway tu, kalo nak daftar pastikan software yang korang pakai tu original dan produk yang berdaftar, bukan cetak rompak, bukan free dan bukan trial punya. sebab yang di daftar tu Full Version dan software tu tertakluk di bawah privacy dan term condition pengeluar serta rangkaian ISP yang compatible dengannya.






waalaikumsalam.
Macam mana nak dapat ISP dari Norway tu?Saya tak pernah guna ISP luar negara.
Sungguh menarik cadangan anda.Sekurang-kurang saya boleh menggunakannya.
Jika tidak keberatan bolehlah memberi sedikit informasi yang membolehkan pengguna menggunakannya...

Sekian




__________________
Agi Idup Agi Glaban


Otai Member

Status: Offline
Posts: 188
Date:
 

x susah aku ada pakar dlm benda2 mcm ni tggu la nanti bagitau.....sabar hgga akhir bln ni ..K

__________________


Member

Status: Offline
Posts: 60
Date:
 

rupa2nya ada hikmah di sebalik kejadian menimpa SC ni yerk..banyak plak pakar cerdik pandai muncul..macam cendawan hehehe aku pun nak kongsi gak dgn korang..kalau setakat nak layari website swisscas tu xde hal..dalam malaysia lagi..ramai lagi yang boleh buat..hehehehehe good point bro

__________________
i and oktober
Page 1 of 1  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard